Lajiesittelyt

Lajiesittelyt
tanssi jooga ja kehonhuolto lapset 1-3 v.
itämainen tanssi astangajooga taaperotanssi
lyrical show yin-jooga tanssimuskari
street dance raskausjooga
latinmix äiti ja vauva -jooga
shake it!
reggaeton
hip hop

Itämainen tanssi

kuva Tanja Haverinen

Suomessa ja muualla maailmassa suosionsa vakiinnuttanut itämainen tanssi on peräisin Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Tanssin luonnollinen liikekieli sopii kaikille naisille ikään ja kokoon katsomatta.

Itämaisessa tanssissa keho on kokonaisvaltaisesti mukana ilmaisussa, mutta keskivartaloa käytetään huomattavasti enemmän kuin monessa länsimaisessa tanssilajissa. Mielikuvaan itämaisesta tanssista yhdistetään usein sulavaa, notkeaa, pyörivää ja aaltoilevaa liikekieltä. Yhtä paljon tanssi sisältää nopeita ja rytmikkäitä liikkeitä, jotka antavat tanssiin vauhtia, sähäkkyyttä ja ryhdikkyyttä. Kädet kehystävät keskivartalon liikkeitä tai elävät omaa koristeellista elämäänsä.

Tanssi vaatii keskittymistä ja koordinaatiokykyä, mutta harjoittelun palkitsee koko vartalon hallinnan kehittyminen. Tanssi onkin oman vartalon tuntemista ja sillä leikittelyä. Itämaisen tanssin luonnolliset liikeradat eivät kuormita kehoa, ja monet harrastajat ovat saaneet tanssin keskivartaloa vahvistavasta harjoittelusta helpotusta esimerkiksi niska-hartiaseudun jännitystiloihin ja selkäongelmiin.

Tanssistudio Sahramissa voi opiskella itämaista tanssia kaikilla tasoilla alkeista edistyneisiin saakka. Tanssitunnit sisältävät niin sykettä nostattavia jaksoja kuin rauhallisempiakin hetkiä alkuverryttelyn ja loppuvenyttelyn lisäksi.

Itämaisesta tanssista voi lukea lisää osoitteesta www.itamainentanssi.fi.

Tasoryhmät

kuva Harri Paavola

Itämaisen tanssin tasoryhmäjaottelu ei ole lukukausiin tai vuosiin sidottu. Siirry tasolta toiselle mieluiten, kun hallitset edellisen tason tekniikat. Silloin tanssiminen on hauskempaa ja saat seuraavan tason opetuksesta enemmän irti. Voit mainiosti jäädä useaksi lukukaudeksi samaan tasoryhmään – ohjelma muuttuu aina sen verran, että tylsää ei tule olemaan. Jos olet epävarma sopivasta tasoryhmästä, kysy opettajan mielipidettä. Vaikea tasoryhmä ei tosin ole täysi katastrofi: joudut vain pinnistelemään taitojesi rajoilla etkä saa vielä kaikkea irti opetuksesta.

Alkeet

lähtötaso: ei vaatimuksia, sopii myös kertaajille

Keskitaso

osattava
esim. perusasento!, kameli (eli vatsarullaus eli undulaatio), lonkanpudotus

Jatkotaso

osattava
esim. värinät, haggala-kävely, vatsarullaus liikkuen, pitkien sarjojen hahmotus

Edistyneet

osattava
edeltävien tasojen tekniikka ja tyylit tuttuja

Tuntivarustus

Mukavat, joustavat vaatteet, esimerkiksi trikoohousut ja t-paita. Paljaat jalat tai tossut. Huivi lantiolle.

 

 

LatinMix

LatinMix -tunti on nimensä mukaan sekoitus kuubalaisia ja latinalaisia tansseja, joita harjoitellaan helppojen ja hauskojen askelsarjojen kautta. Tunnilla käydään läpi laaja kirjo tansseja, mm. salsa, reggaeton, salsaton, samba, bachata, merengue, cha-cha-cha... Tunnilla tehdään myös vartalonkäyttöharjoitteita askelsarjojen ja koreografioiden lisäksi.

 

 

 

 

 

Hip hop

Hip hop -tunneilla tutustutaan erilaisiin katutanssilajeihin (mm. popping, locking, break, house). Alkeistunneilla harjoitellaan hip hopin perusaskeleita, opetellaan uusia tapoja liikkua (esim. "robottimaisesti", "aaltomaisesti"), tehdään helpohkoja lattialiikkeitä ja tanssitaan koreografioita. Edistyneemmillä tunneilla harjoitellaan nopeampia liikeyhdistelmiä sekä monimutkaisempia koreografioita. Kaikki halukkaat pääsevät myäs esiintymään kauden päätäsjuhlassa. Tärkeää tunneilla on hauskanpito, vauhti ja menevät musiikit!

 

Street dance

Street-tunneilla tutustutaan eri street-lajeihin ja rytmeihin. Street-lajeja ovat mm. hip hop, house, locking, breakdance, dance hall ja popping. Lajeihin tutustuminen tapahtuu erilaisin lattian poikki tehtävin harjoittein sekä keskilattiasarjoilla. Tunneilla keskitytään myös oikeanlaiseen tekniikkaan ja ilmaisuun eikä lihaskuntoharjoituksiakaan unohdeta.

Tuntivarustus

Tuntivarusteiksi sopivat joustavat ja rennot vaatteet, joissa on helppo liikkua, sekä sisäkäyttöön tarkoitetut kengät. Tanssiessa ja hikoillessa menettää paljon nesteitä, joten juomapullo on myös tärkeä.

Reggaeton

kuva Matti Lipponen

Reggaeton on lähtäisin latinalaisesta Amerikasta ja on levinnyt ympäri maailman, varsinkin yökerhoihin. Tyylissä sekoittuvat jamaikalaiset musiikkivaikutteet reggaesta ja dancehallista latinalaisen Amerikan hip hop -musiikkiin. Reggaeton on rankkaa ja energistä, ja keskivartalo saa kunnolla kyytiä erilaisten koontoliikkeiden voimin. Erinomaista irroittelua ja sheikkaamista! Kurssilla tehdään sarjoja ja mahdollisesti koreografiaakin.

Shake it!

Shake it! on hauska tunti joka yhdistelee erilaisia latinalaisia tansseja, kuten Reggaetonia ja Dancehallia. Tunnilla harjoitellaan erilaisia sheikkauksia ja valmistetaan koreografia taattuun Mikaelan tyyliin, tietysti pilke silmäkulmassa. Tervetuloa mukaan kaikki! Aikaisempi kokemus esim Reggaetonista on plussaa.

Tuntivarustus

Mukavat, joustavat vaatteet, esimerkiksi trikoohousut ja t-paita. Paljaat jalat tai tossut.

 

Lyrical show

kuva Sebastian Visa

Tunnilla perehdytään showtanssin perustekniikkaan, kuten helppoihin hyppyihin ja piruetteihin. Keskitytään myös tunteiden tulkitsemiseen tanssin avulla ja tehdään sarjoja yleensä rauhallisiin ja ns. lyyrisiin kappaleisiin. Liikkeissä pyritään hakemaan laajuutta ja tunteen paloa. Torstain tunti sopii kaikille yli 16-vuotiaille showtanssista kiinnostuneille, maanantaina alkaa uusi ryhmä 10-15-vuotiaille.

Tuntivarustus

Mukavat, joustavat vaatteet, esimerkiksi trikoohousut ja t-paita. Paljaat jalat tai tossut.

 

 

 

Astangajooga

kuva Nea Helsto

Astangajoogasta saa hyvinvointia sekä keholle että mielelle. Lihasten ja muiden pehmytkudosten jousto sekä nivelten liikkuvuus lisääntyvät. Lihaslukot vahvistavat keskivartalon syviä, selkärankaa stabiloivia lihaksia, joten kehonhallinta ja tasapaino paranevat. Liikkuminen muuttuu pehmeämmäksi ja taloudellisemmaksi.

Koska astangassa harjoitellaan oman hengityksen tahtiin ja koko ajan itseä aistien, siinä oppii tunnistamaan ja vapauttamaan turhia, tottumuksellisia jännityksiä. Hengityksen tietoinen syventäminen, rauhallisuus ja kiireettömyys auttavat pysäyttämään kiireisen elämän ylikierrokset ja aistimaan tätä hetkeä, tunnistamaan tunteita sekä tiedostamaan oman kehon ja mielen reaktioita. Tasainen syvähengitys on rentouttava, jopa meditatiivinen kokemus. Joogatessa on tärkeää tunnistaa, millainen harjoitus on juuri siinä hetkessä itselle sopiva ja harjoitella sen mukaan. Suorituspaineita ei ole, sillä harjoitus on aina hyvä ja riittävä: se etenee ja elää yksilällisesti ihmisen mukana.

Alkeet

Käytyäsi viikonlopun alkeiskurssin johdannon voit osallistua alkeistason viikkotunneille. Alkeistasolla harjoitellaan joogahengityksen (ujjayi pranayama -hengityksen), lihaslukkojen (mula bandhan ja uddiyana bandhan) ja jooga-asentojen (asanoiden) yhdistämistä sekä oman kehon tuntemusta ja hallintaa. Tunneilla harjoitellaan myös vinyasaa eli ujjayi-hengityksen ja liikkeen yhdistämistä.

Alkeisjatko

Alkeisjatkotunnilla keskitytään harjoittelemaan astangajoogan dynaamisuutta, ujjayi-hengityksen sujuvuutta ja harjoituksen rytmiä. Alkeisjatkotunnilla keskitytään myös määrätietoisuuden ja rentouden yhdistämiseen asanaharjoituksessa. Asanoissa etsitään oman kehon vakautta ja sitä kautta kehon luonnollista ojentamista. Alkeisjatkotunnilla kehitetään valmiuksia siirtyä omatahtiseen joogan harjoitteluun eli ns. mysore-harjoitteluun. Loppuliikkeitä tehdään alkeisjatkotunnilla muutama enemmän kuin alkeistunnilla. Alkeisjatkotunti on kestoltaan hieman pitempi kuin alkeistunti.

Mysore

Mysore-tunti on saanut nimensä intialaisesta Mysoren kaupungista, jossa astangajoogan mestari Sri K. Pattabhi Jois on opettanut tällä erityisellä tavalla. Tunnin kulku poikkeaa ohjatuista joogatunneista.

Mysore-tunneilla oppilaat harjoittelevat oman hengityksensä tahdissa, ja kukin oppilas tekee itselleen sopivanpituista harjoitusta. Oppilaat ottavat mysore-tunnilla enemmän vastuuta omasta harjoituksestaan ja voivat tehdä eri päivinä eripituisen harjoituksen oman jaksamisensa mukaan. Tekemällä välillä täyttä ja välillä lyhyempää harjoitusta oppilas voi etsiä tasapainoa joogaharjoittelun ja muun jaksamisen välille.

Mysore-harjoituksessa ohjaajan tehtävänä on avustaa fyysisesti koskettamalla ja sanallisesti neuvomalla. Joskus avustus on kevyt ja sen tarkoituksena on auttaa oppilasta huomaamaan, mihin suuntaan asennon pitäisi mennä. Joskus avustus voi olla tuntuvampi: tarkoituksena on auttaa oppilasta taipumaan tai kiertymään pidemmälle, kuin mihin hän omin avuin pystyisi.

Ohjaajan tehtävänä on myös viedä oppilaan harjoitusta eteenpäin antamalla tälle uusi asana, kun oppilas on siihen valmis. Ohjaajalta voi kysyä neuvoa asanoista ja harjoittelusta.

Tuntivarustus

Harjoitteluasun on hyvä olla joustava, kevyt ja vartalonmyötäinen. Liian löysä vaate (esimerkiksi t-paita) voi häiritä harjoitusta vaikkapa valuessaan alaspäin ylösalaisin-liikkeissä. Löysät vaatteet häiritsevät myös ohjaajan työtä, sillä hänen on vaikea nähdä kehon linjauksia roikkuvien vaatteiden alta.

Harjoitteluasun ja -kampauksen on hyvä olla niin toimiva, että harjoituksen aikana voi keskittyä vain harjoitukseen. Myös suuret korut voivat häiritä harjoitusta.

 

Yin-jooga

Tiivarisuosikki yin-jooga jatkaa nyt vakituisena viikkotuntina. Yin-harjoituksessa rentoudutaan ja annetaan painovoiman tehdä työ. Yin-jooga parantaa aineenvaihduntaa ja nivelten liikkuvuutta ja tekee lisää tilaa koko kehoon. Yin täydentää yangia eli kaikkea dynaamista liikuntaa tai muuta elämän kiirettä. Tule rentoutumaan. Aiempaa kokemusta ei tarvita. Mistään.

 

 

Taaperotanssi 1-3 v.

Tanssi kuuluu kaiken ikäisille! Taaperoiden oma tunti sisältää tanssin lisäksi musiikkiliikuntaa ja -leikkiä, rytmeihin ja omaan kehonhallintaan tutustumista. Musiikkia ja tansseja laidasta laitaan, mutta pääpainotus on lattareissa ja muissa etnisissä rytmeissä. Tunnilla ollaan vanhemman seurassa. Lapselta vaaditaan vain kävelytaitoa ja vanhemmalta vahvaa läsnäoloa ja kykyä heittäytyä lapsen kanssa tanssiin mukaan.

 

Tanssimuskari

on nimensä mukaisesti musiikkileikkikoulua, jossa pääpaino on tanssissa. Lauletaan, leikitään, soitetaan, temppuillaan, rentoudutaan musiikkia kuunnellen ja tanssitaan. Tutustutaan omaan ääneen ja kehonhallintaan, soittimiin, rytmeihin ja siirretään rytmit myös jalkoihin! Tunneilla ollaan vanhemman seurassa.

 

Raskausjooga

Tuleva äitiys on ihana asia, mutta se ei aina ole helppoa. Raskauden yhdeksän kuukauden aikana tunnemme joskus itsemme jännittyneiksi, koemme pelkoa, univajetta ja emotionaalista epaätasapainoa. Kaikki tämän kauniin muutoksen vuoksi joka kehossamme tapahtuu. Raskausjooga auttaa sinua tasapainottamaan tunteitasi, voimistamaan tiettyjä lihaksia ja niveliä - kaikki erittaäin hyödyllisiä synnytystä ajatellen. Se opettaa myös hengitysharjoituksia helpottamaan synnytyksen aikaisia jännitystiloja. Raskausjoogan harjoitukset saavat sinut tekemään uusia löytöjä, kasvattamaan tietoisuutta kehosta ja mielestaä sekä vielä syntymättömästä lapsesta. Se myös tuo yhteen muita raskaana olevia naisia ja helpottaa uuden vanhemmuuden tuomaa stressiä. Huom. Tuntia ennen raskausjoogaharjoitusta ei ole hyvä syödä ateriaa. Ota vesipullo mukaan ja halutessasi jonkin välipalan jonka voi nauttia harjoituksen jälkeen. Opetuskielinä englanti ja suomi. Namaste

Äiti ja vauva -jooga

Äiti ja vauva -jooga on nyt täällä! Kurssi on tarkoitettu äideille ja alle yksivuotiaille lapsille tai lapsille jotka eivät vielä ole oppineet kävelemään. Kun pikku enkelimme tulevat tähän maailmaan olemme täynnä rakkautta ja iloa, mutta myös huolta ja stressiä. On niin paljon asioita joita tulisi oppia ollaksemme parempia äitejä. Meillä ei ole enää niin paljoa aikaa itsestämme huolehtimiselle. Tunnemme itsemme usein kykenemättömiksi selviämään arjesta ja alamme väsyä ja tuntea itsemme uupuneiksi, eristyneiksi ja hermostuneiksi. Tämä kurssi auttaa sinua saamaan takaisin tarmosi ja energiasi sekä mielen, että kehon osalta. Lisäksi se on tehokas edesauttamaan saadaksesi muotosi takaisin. Muiden äitien kanssa ryhmässä huomaamme, että emme ole yksin tällä kauniilla ja haastavalla matkalla. Kurssi tarjoaa myös rauhallisen ja vakaan ympäristön mielen ja kehon yhteyden takaisin saamiseksi. Opetuskielinä englanti ja suomi. Huom. Tuo mukanasi yksi tai kaksi pehmolelua ja mukava peitto vauvalle. Ota myös vesipullo mukaan. Ennen kurssia on hyvä olla syömättä ateriaa tunnin sisällä.

sivu päivitetty 20.4.2018

© Sirke Seppänen 2008–2018      sivujen toteutus © Inka Vilén 2008–2018