Sirke Seppänen

Sirke Seppänen

kuva Harri Paavola

"Miksi 23 vuoden jälkeen tanssin vieläkin itämaista tanssia? Se on edelleen maailman kaunein tanssi ja tanssiessa tulee aina äärettömän hyvä olo."

Ennen itämaista tanssia Sirke harrasti jazztanssia ja tutustui myös afroon, flamencoon ja sambaan. Itämainen tanssi tuntui kuitenkin ylivertaiselta ykköseltä ensimmäisestä tanssitunnista alkaen, ja vuonna 1987 alkaneesta itämaisen tanssin harrastuksesta tuli varsin pian ammatti.

Tanssin opiskelu jatkuu

Hankittuaan itämaisen tanssin perustaidot Suomessa Sirke matkusteli tanssin perässä Turkissa ja sittemmin vuodesta 1990 lähtien Egyptissä, Kairossa. Myös Libanonin tanssitunnelmat on käyty tarkistamassa.

Jatkuva kouluttautuminen on Sirken mielestä tärkeää, siksi hän osallistuu säännöllisesti Suomessa vierailevien ulkomaisten opettajien kursseille (opettajina muun muassa Mahmoud Reda, Raqia Hassan ja Yousry Sharif).

Monipuolinen tanssitekijä

Sirke on pukujen suunnittelusta ja valmistamisesta lähtien tehnyt kaikkea, mitä tanssin alaan kuuluu: järjestänyt esityksiä ja kansainvälisiä opettajavierailuja, käsikirjoittanut ja koreografioinut tanssiteoksia, kirjoittanut artikkeleja alan lehtiin, julkaissut opaskirjan Itämainen tanssi (Tammi 1993) ja tuottanut levyn Samarkand – Orient Unlimited (2004), jossa myös soittaa itse rytmi-instrumentteja.

Hän on perustanut kaksi tanssistudiota: Tanssikeitaan Saara Soikkelin kanssa vuonna 1995 Helsinkiin ja Tanssistudio Sahramin vuonna 1997 Vantaalle.

Sirke on Masrah ry:n perustajajäsen ja kouluttaja alan opettajien koulutusohjelmassa. Hän on myös Keidas Ensemble -tanssiryhmän perustajajäsen ja toimii yhtenä tanssiryhmän ohjaajana.

Sirkeä kutsutaan opettamaan ja esiintymään itämaisen tanssin festivaaleille niin Suomessa kuin ulkomailla.

Koulusta kansainvälisyyskasvattajaksi

Koulutukseltaan Sirke on filosofian maisteri (Helsingin yliopisto 1990). Hän on perehtynyt Afrikan ja Lähi-idän kulttuureihin ja islamilaiseen yhteiskuntaan.

Tanssijan lisäksi Sirke näkee itsensä myös kansainvälisyyskasvattajana. Itämaisen tanssin opettaja pystyy ohjaamaan osan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden kulttuuria suoraan ihmisen sisimpään ja saa heidät kokemaan omakohtaisesti toisen kulttuurin tunnelmia.

Tanssi ja draama

Teatteriharrastus on johtanut Sirken takaisin opiskelumaailmaan: tällä hetkellä hän opiskelee draamakasvatusta Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa.

Tanssin lisäksi Sirke on aktiivinen teatterin parissa: hän on Sattumateatteri ry:n perustajajäsen (v. 2005) ja harrastaa improvisaatioteatteria Impresso-ryhmässä.

sivu päivitetty 28.11.2014

© Sirke Seppänen 2008–2019      sivujen toteutus © Inka Vilén 2008–2019